prikaz svih fotografija
Put koji vodi s Gornjeg grada uz Dubravkin put naziv: Put koji vodi s Gornjeg grada uz Dubravkin put
autor: Zinaja, S. (Arhiva Večernjeg lista)
lokacija: Gornji grad
motivi: Parkovi, Prolaznici
godina: 1996.
ocjena: 5,0
tekst:
Tomislavov trg naziv: Tomislavov trg
autor: N/A, N/A
lokacija: Donji grad - Centar
motivi: Arhitektura, Panorama, Parkovi
godina: 1992.
ocjena: N/A
tekst: Na fotografiji je prikazan spomenik kralja Tomislava podignut 1925. godine na spomen tisućljeća Hrvatskog kraljestva. U pozadini možemo zamijetiti impozantnu zgradu Umjetničkog paviljona koja omeđuje sjeverni dio trg kralja Tomislava. Između spomenika i paviljona se nalazi park u čijoj je sredini fontana. Park čini južni dio poznate Lenunzijeve potkove
Markov trg, kuća bivša Ferićeva i Kušlanova naziv: Markov trg, kuća bivša Ferićeva i Kušlanova
autor: N/A
lokacija: Gornji grad
motivi: Arhitektura
godina: N/A.
ocjena: 5,0
tekst: Fotografija pod nazivom "Markov trg, kuća bivša Ferićeva i Kušlanova" dio je arhivskog gradiva o Gradu Zagrebu kojeg je za života sakupio Ivan Ulčnik (1880.-1963.), porezni savjetnik zagrebačke gradske općine. Ova fotografija preuzeta je iz knjige "Zagrebačka enciklopedija Ivana Ulčnika" (urednice Katarina Horvat, Mihaela Topolovec Rozga, Branka Molnar) uz odobrenje Državnog arhiva u Zagrebu, Opatička ulica 29. gdje se i nalazi u originalu pod signaturom Ivan Ulčnik: Markov trg, kuća bivša Ferićeva i Kušlanova, 929, f. Za svako daljnje korištenje obratiti se Državnom arhivu u Zagrebu.
Kemijski laboratorij naziv: Kemijski laboratorij
autor: Morelli, G.F.I.
lokacija: Gornji grad
motivi: Arhitektura
godina: 1899.
ocjena: 5,0
tekst: Ova je grafika objavljena u knjizi Die österreichisch-ungarische Monarchie in Wort und Bild. Croatien und Slavonien koja je izdana 1902. godine u Beču. Riječ je o jednom svesku iz velike monografije o zemljama Austro-Ugarske, a predstavlja svojevrsni kulturni i geografski vodič kroz Hrvatsku, Dalmaciju i Slavoniju. Na grafici, koju je za potrebu knjige izradio talijanski slikar G. F. I. Morelli, prikazana je zgrada kemijskog laboratorija smještena na današnjem Strossmayerovom trgu. Zgradu je projektirao austrijski arhitekt Hermann Bollé, a dovršena je 1884. godine. Danas se u njoj nalazi knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Zanimljiv je podatak da je kemijski laboratorij dugo vremena bio predmetom urbanih predaja prema kojima su u njemu znanstvenici radili sapun iz djece ili su se pak u zgradi skrivali nacisti. Djeca su se radi takvih priča bojala kretati oko samog laboratorija, a roditelji su ih voljeli ponavljati jer su se u gustom raslinju oko zgrade skupljali „čudni“ ljudi, a kućni ljubimci su obavljali nuždu.
First
Prev
1 / 123
Next
Last